Rajskie plaże, lazurowa woda, przepiękne wyspy i unoszący się dookoła aromat przypraw. Tajlandia kusi turystów nie tylko pięknymi widokami, ale przede wszystkim niezapomnianymi smakami. Pobyt w “Krainie Uśmiechu” jest równoznaczny z gastronomiczną przygodą, jaka na długo pozostaje w pamięci. Wyjaśniamy, dlaczego tajska kuchnia jest jedną z najbardziej cenionych na całym świecie i podpowiadamy, jak korzystać z jej dobrodziejstw będąc w Polsce.

Każdy kto wraca z Tajlandii pamięta smak tamtejszych potraw. Tajowie łączą smaki jak nikt inny na świecie. Wystarczy jeden kęs, żeby poczuć eksplozję wrażeń. Czy danie jest bardzo ostre, czy łagodne – główną zasadą tajskiej kuchni jest pełna harmonia smaków. Każdy kucharz ma swoje tajemnice, które odpowiednio wykorzystuje, żeby jego danie było odpowiednio słone (za sprawą sosu sojowego i rybnego), kwaśne (używając na przykład limonki), ostre (dzięki chili) i słodkie (za sprawą cukru trzcinowego). Kuchnia ta łączy w sobie smaki z Chin, Laosu, Birmy i Indii, a jej prawdziwą siłą są właśnie unikalne składniki, z których korzystają rodowici Tajowie. Trawa cytrynowa, liście limonki, galangal, tajskie chili, tajska bazylia i mleko kokosowe – to tylko niektóre z nich.

Pewnie wydaje ci się, że spróbowanie tych przepysznych potraw jest związane z podróżą na drugi koniec świata? Niezupełnie! Wspaniałe tajskie wrażenia dostępne są na wyciągnięcie ręki również w Polsce. W wielu miastach znajdziesz tajskie restauracje z popisową kuchnią. Co więcej, Tajlandia może cię powitać także w innych odsłonach. Mamy do dyspozycji także salony SPA z tajskim masażem albo kluby sportowe, w których możesz trenować sztuki walki. Dzięki akcji “Experience Thailand”, którą zainicjowała Ambasada Tajlandii w Polsce, możesz dowiedzieć się więcej o tym wspaniałym kraju i jego możliwościach. Warto zapamiętać kluczowe przesłanie zawarte w skrócie T.H.A.I. Każda z liter symbolizuje Tajlandię – T jak taste (smak), H jak health (zdrowie), A jak attractions (atrakcje) i wreszcie I jak identity (tożsamość i produkty). Zacznijmy tę przygodę od smaku…

Dlaczego tajskie jedzenie jest takie pyszne?

Chociaż w Polsce mówimy ogólnie o “kuchni tajskiej”, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że jest ona zróżnicowana pod względem składników. Na pewno każdy jednak znajdzie coś dla siebie, nawet dzieci będą zadowolone! W każdym regionie Tajlandii dostaniemy inne potrawy.

Na południu Tajlandii dominują ostre smaki oparte na owocach morza, rybach i mleczku kokosowym. Na północy z kolei jada się łagodniej wykorzystując mięso wieprzowe i delikatne warzywa podawane z ryżem. Kuchnia centralna łączy natomiast w sobie wszystkie smaki i charakteryzuje się największą różnorodnością. Co ciekawe w tradycyjnej kuchni tajskiej nie używa się noża, wyłącznie widelec i łyżkę, a kucharz przed podaniem dania przygotuje odpowiednio mięso i inne składniki. Co ważne, warto spróbować jedzenia “na ulicy”, równie pysznego a w dodatku taniego. Niemal każdy turysta będzie tęsknić za tym prostym, zwykłym a jednak niecodziennym smakiem.

Tajemnicą tajskiego jedzenia jest harmonia pięciu smaków – kwaśnego, słodkiego, ostrego, słonego i gorzkiego. Wywodzi się to z tajskiej kultury i harmonii, która musi być obecna w różnych aspektach życia. Ponadto Tajowie wierzą w zdrowotny wpływ ziół, dlatego ich potrawy są tak bardzo smaczne, wciągające i uzależniające.

Jeśli marzą ci się tajskie smaki a na samą myśl o nich burczy ci w brzuchu, udaj się do pobliskiej restauracji (albo zamów na wynos). Tylko do końca czerwca możesz cieszyć się tajskimi smakami w najlepszej cenie. Wejdź na stronę https://experiencethailand.thaiemb.pl i skorzystaj z rabatów! Znajdziesz tu listę rekomendowanych restauracji tajskich, które mają teraz promocje.

Domatorzy też nie mają wymówek. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować tajskie potrawy w domu. Produkty znajdziesz nie tylko w dedykowanych sklepach, ale nawet w niektórych supermarketach. Zaopatrz się w galangal, tajskie chilli, tajską bazylię, pastę z tamaryndowca, mleczko kokosowe, sos rybny i ulubione dodatki: owoce morza, tofu, ryby czy mięso i miej przy sobie odrobinę Tajlandii zawsze, kiedy najdzie cię na to ochota. Przepisy są proste i szybkie, a dzięki nim zaspokoisz doznania kulinarne nawet najbardziej wymagającego gościa.